Hva er taktelt

Taktelt, er som navnet tilsier, et telt som du setter på taket på enten en bil eller tilhenger. Primært kan type taktelt kategoriseres i tre forskjellige typer; softshell, hard shell og hybrid.

Softshell – er et telt uten skall som ligger sammenbrettet på en plate som åpnes opp. Fordelene med softshell telt er at vekt og pris er lav og de kan ha svært stor innvendig størrelse. Ulempene er at det tar mer tid å slå opp og pakkes ned, samt en lavere grad av beskyttelse og støydemping. Eksempler på softshell-telt vi selger er Balsa fra VickyWood og  Wild Cruiser og Normandy Auto fra Wild Land

Hardshell – har et skall på toppen som åpnes rett opp eller sideveis. Teltene åpnes ved hjelp av gassdempere og hele sekvensen kan utføres på godt under ett minutt. Fordelene foruten om rask åpning og lukking er at de er mer solide, mer en mer strømlinjeformet design og har kan åpne store vinduer på alle sider. I tillegg har vi varianter i aluminium som tåler last på taket.  

Ulempene er de tar større plass i nedslått tilstand, har begrenset bredde og mindre muligheter for integrerte fortelt. Modeller vi har i dette segmentet er Jackfruit fra VickyWood, Desert Cruiser og Rock Cruiser fra Wild Land samt Hopper og Miles fra Femke.

Hybrid – kombinerer egenskapene som stor størrelse med softshell-telt med robustheten og enkelheten med hardshell-telt. De blir ikke helt like store som de største softshell-teltene eller like enkle som hardshell-teltene. Likevel synes mange teltene gir det beste fra begge verdener. 

Siden hybrid-teltene brettes ut har de en mindre utvendig størrelse i nedslått tilstand og tilsvarende romslig volum i utslått tilstand. Dette gjør også at teltene ikke er fullt like raske å slå opp som de rene hardshell-teltene, men 3-4 minutter er akseptabelt for de fleste. Hybrid-telt har også gode muligheter for å koble på store fortelt. De hybrid-teltene vi er Mighty Oak 160/190 fra VickyWood og Khosi/Alu-Khosi fra Femke.

Hvorfor taktelt?

Sammenlignet med et telt gir taktelt fordeler som:

 • Fantastisk sovekomfort med god madrass og muligheter for å bruke dyne og pute
 • Betydelig enklere og raskere å slå opp og pakke sammen
 • Bedre utsikt siden du kommer et par meter opp og større vinduer
 • Ikke behov for å finne en egnet flate uten stein eller røtter
 • Ikke behov for å tørke teltet siden de er helt vanntette og ikke ligger på en fuktig overflate (å tørke teltet i åpen tilstand i forkant av lengre lagring er likevel fornuftig)

Sammenlignet med bobil/campingvogn gir taktelt fordeler som:

 • En brøkdel av innkjøp- og vedlikeholdskostnadene
 • Har ingen brukskostnad
 • Krever ikke mer plass en enn stor takboks
 • Gir økt fleksibilitet med tanke på parkering etc. 
 • Lettere å håndtere ved f.eks. rygging og kjøring på smale veier
 • Lavere kostnad på ferier og parkering

Hvilket taktelt passer for deg?

Det er mange hensyn å ta når du skal velge taktelt. Derfor hjelper vårt erfarne team deg mer enn gjerne i den prosessen. Det som er verdt å tenke på er:

 • Hva tåler bilen din? De fleste biler tåler alle våre taktelt, dvs at de har en vektbegrensing på takbøylene på 100 kg. Noen biler har 75 kg mens de aller minste kan haenda lavere.. Undersøk vognkortet i din bil. Merk at vektgrensen gjelder for dynamisk last, altså i kjørende posisjon. Tommelfingerregelen er at denne grensen kan ganger med tre ved statisk last, når du står stille. Vår letteste telt er VickyWood Balsa og Wild Land Normandy Auto på hhv 57 og 56 kg inkludert stige (en 120cm bred variant av Normandy Auto på 46,5 kg er mulig å fremskaffe)
 • Har du høydebegrensninger? Hvis du må ha bilen inn i garasje/parkeringshus med en begrenset takhøyde er det lurt å avklare hvor høyt taktelt du kan få plass til. Vårt taktelt med minst bygghøyde er Wild Land – Desert Cruiser som kun bygger 19 cm, betydelig lavere enn en gjennomsnittlig takboks. Wild Land – Rock Cruiser bygger 22 cm, mens de andre typisk bygger 27 – 33 cm.
 • Hvor mange skal du dra på tur? Vårt smaleste taktelt har en innvendig bredde på120cm, typisk et tomannstelt. Det største vi har er VickyWood Big Willow 220 med en innvendig madrasstørrelse på hele 240 x 220 cm, altså tilstrekkelig for 4 – 5 personer. 140 cm er romslig for to, trangt for tre mens en familie på fire burde ha VickyWood Mighty Oak 190.
 • Hva er bruksområde? Skal du kun bruke teltet på sommeren i godvær så vil alle teltene passe bra til det. Alle dukene er vanntette og tåler regnvær men en tykkere gir bedre mørkelegging og støydemping. De mer kostbare teltene følger det med en bedre madrass, noe som eventuelt må kjøpes i tillegg til de rimeligere teltene hvis behovet skulle være der. Hardshell-teltene er svært raske å slå opp, der Femke Hopper-on-top er raskest med 15 sekunder. Hybrid-teltene tar 3-5 minutter, men kan da også ha fortelt som passer for å øke “telt-plassen” betraktelig. 
 • Ønsker du mulighet for å ha kajakk, surfebrett eller sykkel på taket? Da vil variantene med aluminiumstak fungere til dette som Wild Land Desert Cruiser eller Rock Cruiser med hhv 80 og 100 kg tillatt taklast. 
 • Ønsker du å bruke takteltet som skiboks? Noen hardshell-telt vil ha noe ekstra rom i nedslått tilstand som gjør at du kan få plass til f.eks. langrennski eller tilsvarende med begrenset høyde. 

Vi leier også ut unike explorerer vans – mer info finner du på Norwegian Explorer Vans.